top of page
  • İş Parçacığı
  • Instagram
  • Youtube

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI

Yazarın fotoğrafıProf. Dr. Aydan BİRİ

Hamilelikte Lazer

Güncelleme tarihi: 11 Tem

Vücudumuzda görevleri olan kıllar vardır. Bu kıllardan kirpik, burun ve kulak kılları zararlı maddelerin vücuda girişini önlerler. Bir de vücudumuzun geri kalan uzuvlarında çıkan kıllar vardır. Bu kılların da vücut için gerçekleştirmesi gereken görevler vardır. Vücutta bulunan kılların köklerinde küçük kaslar vardır ve bu sayede soğuğu hissettiğinde uyarılıp dikleşir. Dikleşen kıllar sayesinde sıcak hava vücuda daha kolay erişir. Bu da vücut ısısının kontrolünü sağlar. Ancak vücudunun çeşitli yerlerinde var olan kıllardan rahatsız olan, hormonal bozukluklar neticesinde normalden fazla kıl bulunan bireyler çeşitli yöntemlerle bu kılların yok olmasını isteyebilirler. ''Lazer epilasyon'' da bunlardan birisidir.


Lazer epilasyon, kıl köklerini lazer ışınları ile yakar. Lazerlerin farklı dalgaları epilasyon işlemi için kullanılabilir. Lazer epilasyonun olumlu sonuç vermesi için birkaç seans gerekir. Bu seanslar arasında gün, hafta, ay farkları olabilir. Bir kadın lazer seansları aldığı süre içerisinde hamile olduğunu öğrenebilir. Ya da hamileyken lazer epilasyon olmak isteyebilir.


Hamilelikte Lazer



Kadınlar tarafından hamilelikte lazer konusunun mümkün olup olmadığı merak edilmektedir. Lazer epilasyonun bebeğe bir zararı yoktur. Epilasyonda tamamen ışık ile derideki kıl kökü ve siyah madde pigmenti yok olmaktadır. Lazer epilasyonda kullanılan ışık ve dalga boyudur. Ortada radyasyon ile ilgili bir durum yoktur. Bu yüzden hamile kadınlar lazer epilasyon yaptırabilirler. Ancak dikkatli olunması mümkünse yaptırılmaması gereken bazı aylar vardır. Ayrıca anne adayında işe yaramadığı gibi kıllanmayı da arttırabilir. Aynı zamanda bebeğe zarar vermiyor olsa da anne adayının hormonal anlamda bir değişim döneminde olduğu düşünülürse anne adayına bazı zararları olabilir.


Anne Adayları İçin Lazer Epilasyonda Hijyen ve Temizliğin Önemi

Hijyen ve temizlik bir anne adayının doğum öncesi süreci için çok önemlidir. Lazer epilasyon gibi işlemler sırasında vücudumuza çeşitli mikropların bulaşması ve buna bağlı olarak hastalıklara yakalanma ihtimali gerekli koşullar sağlanmadığında çok yüksektir. Lazer epilasyon işlemi anne karnındaki bir bebeğe zarar vermez. Fakat anne adayının kapacağı bir mikrop, bebeği hasta edebilir ve anne karnında önüne geçilemeyecek sorunlara yol açabilir. Bu sebeple lazer epilasyon işleminin yaptırılacağı yer çok önemlidir. Temiz ve hijyenik olmasına önem verilmelidir. Aynı zamanda lazer epilasyonda doz ayarlaması da oldukça önemlidir. Yüksek doz lazer epilasyon işlemi görülen bir seans sonrasında hamilelikle beraber hassaslaşan cildinizde yanıklar ve tahrişler oluşabilir. Aynı şekilde temiz ve hijyenik bir yerde yaptırılmayan lazer epilasyon bebeğe ve anne adayına ciddi zararlar verebilir. Anne adayının mikrop kapması durumunda ateşi çıkabilir, farklı reaksiyonlar gösterebilir ve bebeğine mutlaka yansıyacak durumlar yaşayabilir. Anne karnındaki bebeğin enfeksiyon kapması bebeğin yaşamını ciddi derecede tehdit eder. Bu yüzden hamilelik döneminde illa lazer epilasyon yaptırmak isteniyorsa bilinen, güvenilir ve temiz bir yer tercih edilmelidir.


 

Lazer Epilasyon Hamileliğin Hangi Aylarında Yapılmamalı?

Lazer epilasyonun yapıldığı bölgeye göre bu husus değişiklik gösterir. Kol, bacak gibi bölgelere yaptırmanızda bebek açısından bir sakınca yoktur. Fakat anne adaylarına lohusalık dönemine kadar yaptırmamaları ve bünyelerindeki hormonal değişiklikler normale dönene kadar beklemeleri önerilir. Öncelikle bilinmelidir ki bir bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi için en önemli olan süreç ilk üç aydır. Aynı zamanda lazer epilasyon hamileliğin son aylarında da oldukça riskli bir işlemdir. Karın bölgesine uygulandığı takdirde bebeğe zarar vermese de anne adayına büyük ölçüde acı hissi verebilir. Çünkü anne karnı hamileliğin son aylarında yapı olarak gittikçe hassaslaşır. Aynı şekilde genital bölgeye yapılan lazer epilasyon, hamileliğin son aylarında anne adayında kasılmalara ve erken doğuma sebebiyet verebilir. İlave olarak doğumdan sonra bir emzirme sürecine girileceğinden anne adaylarının meme etrafında çıkan kılları için de hamileliğin son aylarında yaptırılan lazer epilasyonun emzirme sürecine olumsuz etkisi olabilmektedir. Özetle hamileliğin ilk üç ve son üç ayında lazer epilasyon kötü sonuçlar doğurabilir. Ancak çoğu klinik ve güzellik merkezi hamileliğin kaçıncı ayı olursa olsun anne adaylarına lazer yapmaz.


Lazer Epilasyonun Anne Adayına Etkileri Nelerdir?

Lazer epilasyon seansları arasında hamile olduğunu öğrenen anne adayı seanslara hemen ara vermeli ve doğumdan sonraya ertelemelidir. Aynı şekilde lazer epilasyon yaptırmayı düşünen anne adayları da kesinlikle doğum sonrasında yaptırmalıdır. Bunun sebebi anne adayını ilgilendiren durumlardır. Lazer epilasyon bebeğe bir zarar vermez, çünkü dalga boyları bebeğe kadar ulaşamaz. Fakat bir anne adayı hamile olduğu dönemde çeşitli hormonal değişiklikler yaşamaktadır. Bu yüzden hamilelikte lazer yaptıran bir anne adayı kıllarda azalma yerine artış bile gözlemleyebilir. Lazer epilasyonlar hamile bir kadında olumlu bir etki göstermediği gibi ters bir etki gösterebilir. Ayrıca hassaslaşan cilt üzerinde tahriş, yanma, acıma gibi durumlar söz konusu olabilir. Anne adayı epilasyon esnasında kendini sıkar, kasılırsa bebek de bunu hissederek huzursuz olacağı için bunu belli edecektir. Anne adayının kasılmaları ve ağrıları artabilir. Bu yüzden lazer epilasyon hamilelik sürecinde tavsiye edilmemektedir. Ayrıca yanık, lekelenme, kıllarda artış, tahriş ve kızarıklık da yan etkileri arasındadır.


Lazer Epilasyon Anne Karnındaki Bebeğe Zarar Verir Mi ?

Lazer epilasyonun anne karnındaki bebeğin üzerindeki etkisi için araştırmalar yapılmasa da lazer hakkında bilinen gerçeklere göre lazer işleminde kullanılan enerji bir ışık enerjisidir ve çok derinlere ulaşması mümkün değildir. Bu yüzden anne karnındaki bebeğe, organlara zarar vermesi mümkün değildir. Sadece annenin kasıldığı ve acı çektiği durumlarda bebek de huzursuzlaşır ve annesine zor zamanlar yaşatabilir. Bebek anne karnındaki son üç ayındayken genital bölgeye yapılan lazer epilasyon kasılmalara ve erken doğuma sebebiyet verebileceğinden bu açıdan bebeği etkileyebilmektedir. Ayrıca bebeğin doğmasına yakın meme ve çevresine uygulanan lazer epilasyon emzirme dönemine girecek olan anne ve bebeğe sıkıntılar yaşatabilir. Yani lazer epilasyonda kullanılan dalga boyu bebeğe ulaşamaz. Fakat anneyi ilgilendiren bazı olumsuz etkiler bebeğe mutlaka yansıyacaktır. Lazer epilasyon işleminde kullanılan dalga boylarının ölçüsü aşağıdaki gibidir. Bunlar bebeğe ya da iç organlara ulaşacak güçte değillerdir.

  • 488 nm

  • 514.5 nm

  • 694.3 nm

  • 755 nm

  • 810 nm

  • 1064 nm


Lazer Epilasyon Hamile Kalmaya Engel Olur Mu ?

Lazer epilasyon işlemi sırasında yapılan şey güçlendirilmiş ultraviyole ışığının ısıya dönüşerek vücutta istenmeyen kılları hedef alması ve onları yok etmesidir. Bunu yaparken bu güçlendirilmiş ultraviyole ışığının tamamen kıl kökü ve kılın tamamı tarafından emilir. Yani derinin daha fazla altına ulaşma ya da yayılma ihtimali yoktur. Böyle bir durumda lazer epilasyonun hamile kalmaya engel olacak bir yanı yoktur. Çünkü lazer epilasyon işlemindeki x ışınları dokulara, organlara, rahime ulaşamazlar. Onlar radyasyon yayacak ve rahime zarar verecek kadar güçlü değillerdir. Fakat bilinmelidir ki gerekli hijyen kurallarının alınmadığı ve gerekli bilgiye sahip olunmayan bir yerde mikrop kapma ve buna bağlı çoğu sağlık problemi görülebilir.

Hamile Olduğunu Bilmeden Lazer Epilasyon Yaptırmış Olmak Bebeğe Zarar Vermiş Midir ?

Hamilelikte bebeğin sağlıklı bir şekilde oluşması ve gelişmesi için en önemli zaman dilimi ilk üç aydır. Anne adayında süt bezleri gelişir. Karın ve meme derisi hassaslaşır. Bu sebeple ilk üç ay ve son üç ay lazer epilasyon önerilmez. Fakat bu işlemin yine de bebek için bir zararı yoktur. Normal şartlarda klinikler ve güzellik merkezleri anne adaylarına lazer epilasyon yapmayı kabul etmezler. Fakat anne adayı hamile olduğunu bilmiyorsa, henüz belirtileri yoksa, bebek çok küçükse farkında olmadan lazer epilasyon seansı yaptırmış olabilir. Böyle bir durumda anne karnındaki bebek zarar görmemiştir. Çünkü lazer epilasyon radyasyon yaymaz ve lazer epilasyonda kullanılan x ışını anne karnının içine ve bebeğe ulaşamaz. Bu yüzden hamilelikte lazer epilasyon işlemini ilk aylarda farkında olmadan yaptırmış olmak anne karnındaki bebeğe zarar vermemiştir.


Doğum Sonrası Lazer Epilasyon İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir ?

Hamilelik dönemi boyunca hormonal anlamda birçok değişiklik yaşayan anneler, doğum sonrasında lazer epilasyon işlemlerine devam edebilirler. Yalnızca meme çevresi için lazer epilasyonu ertelemeleri tavsiye edilir. Çünkü bu emzirme dönemine olumsuz etkileri olabilecek bir işlemdir. Ancak vücuttaki diğer bölgeler için artık sorun teşkil edecek bir durum yoktur. Yalnızca sezaryen ile doğum yapmış anneler bir müddet daha beklemelidirler. Birkaç ay bekledikten sonra doktora danışılarak sıkıntı görülmediği takdirde devam edilebilir. Ayrıca hamilelik döneminde vücutta artan kılların hamilelik sonlanınca döküleceği ve kıllarda azalma olacağı da dikkate alınmalıdır. Kısaca hamilelikte lazer epilasyonda olduğu gibi doğum sonrası lazer epilasyon da dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Normal doğum yapan anneler süreci daha hızlı geçirseler de sezaryen doğum yapan anneler için dikişleri normale dönene kadar lazer epilasyon için beklemeleri önerilir. Yine bu işlemin yapılacağı yerin ve yapacak kişinin doğru seçilmesi gerekmektedir. Çünkü yanlış atılan herhangi bir adım geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açabilir.


Emzirme Döneminde Lazer Epilasyon Yaptırılabilir Mi ?

Hamilelik bittiğinde anneler ve bebekler emzirme dönemine girmiş bulunurlar. Emzirme döneminde annelerin alacağı tüm ilaçlar, yaptıracakları tüm işlemler ve yiyecekleri bazı besinler doktorları tarafından onay almalıdır. Çünkü emziren bir annede bazen süt vasıtası ile bebeğe geçen şeyler olabilir. Ancak lazer epilasyon anlatıldığı gibi deri ve kıl kökleri ile ilgili olduğundan organlara, dokulara ulaşma ve etkileme ihtimali yoktur. Yalnız emzirme dönemindeki bir annenin meme ucu çevresi zaten yeterince hassas olacağından lazer epilasyon işlemi sonucunda bu bölgede yanık, kızarıklık ve tahriş görmek mümkündür. Ayrıca eğer lazer epilasyon öncesi anneye acı hissetmemesi için lokal anestezi verilirse, cilt dalga boylarını ve güçlendirilmiş ultraviyole ışınlarını emebilir. Bu durumda bu anne sütüne karışabilir.

Annenin, emzirdiği ilk aylar lazer epilasyon yaptırmamasında fayda vardır. Bunun dışında bazı annelerde hormonal değişimler hamilelik ve doğum sürecinden sonra emzirme döneminde de devam edebilir. Böyle durumlarda hamilelikte olduğu gibi lazer bir işe yaramaz, aksine kılları çoğaltıp kalınlaştırabilir. İlaveten, bu dönemde anne sağlığı bebek sağlığı için çok önemli olduğundan annenin mikrop kapmayacak, temiz ve hijyenik koşullara sahip bir yerde lazer epilasyon yaptırması daha sağlıklı olur. Annelerin emzirmenin altıncı ayından sonra lazer epilasyon yaptırmalarında bir sakınca yoktur.

Lazer Epilasyondaki X Işınları ile Radyolojik Görüntülemelerdeki X Işınlarının Farkı Nedir ?

Lazer epilasyonda kullanılan x ışınları deriye anlık bir şekilde etki ederler ve derinin çok altına inemezler. Özellikle rahime, anne karnına, bebeğe, diğer organlara ulaşamazlar. Bu x ışınları radyasyon yaymazlar. Lazer epilasyonda kullanılan enerji ışıktan elde edilir. Bu yüzden bu ışınların bir zararı yoktur. Genelde anne adayları lazer epilasyondaki x ışınları ile radyolojik görüntülemedeki x ışınlarını karıştırmaktadır. Bu iki x ışını aynı değildir. Radyolojik görüntülemedeki x ışını, radyasyon yayar. Bu radyasyon hücrenin dnasına zarar verir. Zarar gören hücre ya ölerek bağışıklık sistemini bozar ya da kendini onarmaya çalışır. Hatalı bir şekilde onarırsa kanser hücresine dönüşür. Bu yüzden radyasyon çok tehlikelidir.

Anne ve bebeğe zarar verebilir. Bebeğin sakat bir şekilde doğmasına yol açabilir. Ancak radyasyon yayan x ışınları, lazer epilasyonlarındaki x ışınları ile aynı değildir. Anne karnındaki bebeğe zarar verebilecek radyasyon değerinin 5 rad üstü olması gerekmektedir. Lazer epilasyon prensibinde ise ışık, ısıya dönüştürülerek vücut üzerindeki kıllar tarafından emilir. Yani bu durumda lazer epilasyonun x ışını, derinin daha da altına işleyemez.

10 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page